Aspartam består af to aminosyrer, som findes naturlig i mange madvarer og udskilles hurtigt i kroppen uden at gøre skade.
- For diabetikere og alle, som er optaget af at holde vægten nede, er det en god nyhed, at de trygt kan drikke lightsodavand, siger bryggeriforeningens direktør Niels Hald.
Arbejdet i EFSA har været ledet af den danske Seniorforsker Alicja Mortensen fra DTU Fødevareinstituttet. EFSA har gennemgået al den tilgængelige videnskabelige litteratur om sødemidlet aspartam. På den baggrund konkluderer forskerne, at aspartam ikke er kræftfremkaldende og ikke giver skader på hjernen eller nervesystemet.
Dermed bekræfter EFSA sin egen konklusion fra 2011: Sødemidlet er sikkert. Det viser 200 forskellige studier gennemført over 30 år. Indtag af aspartam påvirker heller ikke adfærd eller hjernens funktion hos børn og voksne, ligesom der ikke er en risiko for fostre ved det nuværende acceptable daglige indtag.
Forskerne vurderer, at det acceptable daglige indtag på 40 milligram per kilo legemsvægt per dag beskytter den almindelige befolkning. Her kan du læse EFSA-rapporten og baggrundsmaterialet.
07-01-2014 -
|